Tags
Aktuelle Nachrichten
America
Aus Aller Welt
Breaking News
Canada
DE
Deutsch
Deutschsprechenden
Europa
Europe
Global News
Internationale Nachrichten aus aller Welt
Japan
Japan News
Kanada
Konflikt
Korea
Krieg in der Ukraine
Latest news
Maps
Nachrichten
News
News Japan
Polen
Russischer Überfall auf die Ukraine seit 2022
Science
South Korea
Ukraine
UkraineWarVideoReport
Ukraine War Video Report
Ukrainian Conflict
United Kingdom
United States
United States of America
US
USA
USA Politics
Vereinigte Königreich Großbritannien und Nordirland
Vereinigtes Königreich
Welt
Welt-Nachrichten
Weltnachrichten
Wissenschaft
World
World News
1 Comment
[Sursa ](https://medium.com/dezvoltare-durabil%C4%83/zona-circului-pledoarie-pentru-cartierul-visterniceni-7ddc5c59d482)
Context urban și istoric
Circul din Chișinău este una dintre clădirile reprezentative din capitala Republicii Moldova, fiind prezent în toate materialele de promovare turistică. Clădirea are o importanță deosebită prin prisma reprezentativității pentru intervalul istoric în care s-a construit cel mai mult (perioada comunistă) dar și datorită integrării într-un context teritorial extins: programul URSS de construcție a edificiilor pentru spectacole de circ în toate orașele majore.
Clădirea a fost amplasată într-o locație favorabilă, pe promontoriul dealului la baza căruia s-a născut târgul Chișinăului. Colina respectivă este locul unde s-a aflat anterior satul Visterniceni, din care a mai rămas doar structura urbană organică a unor stradele înguste: actualele străzi Circului, Carierei, Pietrăriei, Holbocica, Visterniceni. Prin această poziționare a fost consolidat rolul determinant al administrației postbelice în dezvoltarea unui oraș nou, pentru omul nou, fiind neglijată poziția valului de pământ care adăpostea odinioară cetatea de apărare în fața atacurilor turcești de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și importanța identitară a prezenței bisericii Sfinții Constantin și Elena.
Situația actuală
În prezent, zona Circului, delimitată de bulevardul Renașterii Naționale, strada Tudor Vladimirescu, Calea Orheiului și Calea Moșilor, se află într-un stadiu intermediar. În fapt, proiectul Chișinăului anilor 1980 prevedea realizarea unui complex sportiv și de agrement într-un teritoriu întins pe aproximativ 65 de hectare. De aceea, toate imobilele aflate în spatele Circului de stat sunt într-o poziție precară, ca zonă neconstruibilă până la realizarea unui plan de restructurare a țesutului urban (sistematizare). Din acest motiv, în acea zonă persistă problemele de siguranță, igienă și confort urban.
Proiectul Visterniceni
Conform proiectului Visterniceni, câștigător al concursului organizat în 2016 de Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor și Ambasada Franței, zona delimitată de cele patru străzi majore are potențialul de a deveni un pol vibrant al orașului, care sprijină transformarea zonei centrale într-un centru istoric cu un caracter contemporan. Astfel, pentru a se integra organic în zonă, pentru zona Circului au fost stabilite obiective clare, pe cei trei piloni ai durabilității: economic, ecologic și social.