Krieg gegen Drogen: So wollen die Parteien kämpfen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240526_96250365

Von balloon_prototype_14

4 Comments

  1. balloon_prototype_14 on

    1. N-VA: zet het leger in
    Er komt een gespecialiseerd drugsagentschap. Drones verhogen de pakkans in de havens. Slimme containerzegels maken het mogelijk om containers te volgen. Zet het leger in: defensie moet het juridische kader krijgen om de politie bij te staan in de strijd tegen drugssmokkel. De wet bestuurlijke handhaving moet lokale besturen meer slagkracht geven.

    Preventiecampagnes bekampen het “onterecht hippe imago van drugs” met slogans als “Jouw lijntje, zijn liquidatie” en “Er hangt bloed aan jouw pil”.

    2. Open VLD: follow the money
    “We moeten bij de georganiseerde criminaliteit duwen waar het pijn doet: in de portemonnee.” Open VLD wil meer inzetten op inbeslagnames. Er moet ook meer worden samengewerkt om de import van drugs tegen te gaan, met een “ketenaanpak”.

    Cannabis moet uit de strafwet. “Het verbod maakt dat de productie en verdeling vaak in handen is van criminele organisaties”, klinkt het. Harddrugs blijven wel illegaal, maar de partij wil daar inzetten op “harm reduction”, zoals het laten testen van drugs.

    3. Groen: gespecialiseerde magistraten
    Ook de partij Groen pleit voor een “ketenaanpak” van drugscriminaliteit, “met zowel aandacht voor preventie en zorg als voor repressie”. “We zorgen ook voor meer gespecialiseerde magistraten.”

    Het gebruik en bezit van cannabis moet uit de strafwet. Die decriminalisering moet kaderen in een “breder beleid van sensibilisering, preventie en toegang tot verslavingszorg”.

    4. Vooruit: begeleiden in plaats van criminaliseren
    Vooruit wil focussen op het voorkomen van middelengebruik en het begeleiden van gebruikers om te stoppen, “in plaats van hen te criminaliseren”. De partij kijkt daarvoor onder andere naar gebruiksruimtes. Toch is de partij nu tegen het legaliseren van cannabis was, terwijl ze er tien jaar geleden nog voor was.

    De partij wil ook de drugsmaffia bestrijden, door geldstromen aan te pakken en de drugsoverlast in onze straten “actief en kordaat” aan te pakken. Er komt versterking van de douane in de havens en de spoorwegpolitie in de stations. Dealers worden berecht via snelrecht.

    5. CD&V: wijs gebruikers op hun verantwoordelijkheid
    Repressie, preventie, nazorg en “harm reduction” moeten samenkomen in het drugsbeleid. De wet bestuurlijke handhaving moet de lokale besturen versterken. Internationale politiesamenwerking is van cruciaal belang.

    CD&V wil drugsgebruikers wijzen op hun verantwoordelijkheid en aangeven dat ze door hun gebruik een crimineel systeem in stand houden. De partij kant zich expliciet tegen legalisering.

    6. Vlaams Belang: schandpaal en patsercontroles
    Met een 40-puntenplan wil Vlaams Belang “narcoterrorisme” aanpakken. De partij introduceert de “elektronische schandpaal”: veroordeelde drugsdealers komen met foto en naam op een site van de overheid. Iedereen die een openbaar ambt bekleedt, “met name politici”, kunnen willekeurig worden onderworpen aan drugtesten.

    De politie wordt versterkt, maar ook het leger moet worden ingezet. Wie gespot wordt met een opvallende luxewagen, kan een “patsercontrole” verwachten. En er moet een “tijdelijk handelsverbod” komen met landen die systematisch drugs exporteren naar Antwerpen, “zoals Colombia, Ecuador of Peru”. Dat wordt bananen hamsteren.

    7. PVDA: voltijdse jobs
    Verslaving is een ziekte: zorg voor verslaafden is de eerste prioriteit. Ontwenningsbehandelingen moeten goedkoper en er moeten gebruiksruimten zijn. De war on drugs moet niet zozeer achter de gebruikers aangaan, als wel achter de grote drugsbaronnen.

    Cannabis moet worden gelegaliseerd. Medicinale cannabis kan op doktersvoorschrift. En de partij denkt de oorzaken van verslaving aan te pakken met kwaliteitsvolle, voltijdse jobs, huisvesting voor daklozen, goed onderwijs en betaalbare sportclubs.

  2. Cd&v heeft wel het meest zwakke beleid. Precies het vermanend vingertje van een onderwijzer of priester: “en niet meer doen hé”.

  3. tesrepurwash121810 on

    Cannabis legaliseren heeft zoveel voordelen. De overheid kan controle uitoefenen op de productie en verkoop ervan wat illegale handel en de bijbehorende criminaliteit zou verminderen. De regulering van de cannabisindustrie leid ook tot veel belastinginkomsten.

    Jammer dat al deze partijen (buiten pvda en groen) zo dogmatisch zijn en de publieke opinie willen volgen in plaats van rationaliteit te gebruiken.

  4. Zal de politie dan de nummerplaat van de patserbak van, pakweg Filip Dewinter, moeten van buiten leren om die gerust te laten als hij weer eens met zijn zatte kloten rondzwalpt?
    Staat er in de vlaemsche canon welke automerken officieel wel of niet patserbakken zijn?
    Ik wil gewoon goed geinformeerd kunnen stemmen.

Leave A Reply