27 Comments

  1. kingsgambit123 on

    Det känns som att läraren alltid är ensam i sådana här situationer. Det känns som att lösningen vore att snabbt samla ihop administrativ personal (man kan även inkludera vaktmästaren) för att markera allvaret i situationen. Lärarna borde ha någon form av nödknapp.

  2. Det finns mycket att ta hänsyn till men jag hade inte hanterat det bättre än Stefan. 

    Är nog på väg att låta min röst hamna till hans fördel. Hur mycket ska man tåla?

  3. ChipmunkTycoon on

    Självklart ska lärare inte slå elever, men jag kan aldrig tycka att det är misshandel att en lärare håller fast eller leder bort en elev som bråkar. Tycker någon det? Om ens barn börjar slåss hemma är det väl grundläggande föräldraansvar att de till att det upphör, och då håller man väl ändå i sina barn om det krävs?

  4. > Rektorn på skolan har bekräftat anmälan, att eleven mår bra och inte har några synliga skador. Holm själv säger att han ”inte passar som lärare överhuvudtaget”, bekräftar att han inte kommer att återvända till skolan och har varit i kontakt med elevens vårdnadshavare.

    Åh herre. Jag har knappt läst ett svenskare stycke.

    Holm tog alltså en elev i armen och drog undan honom från ett bråk.

  5. För många år sen min polare blev anmäld, fick en utskällning av skolledningen när han stoppade en unge från att strypa en annan. Nästa gång det hände , samma unge ströp en annan, ringde han 112 bad om polis och ambulans. En annan elev stoppade det hela och när han blev utskälld av skolledningen för att inte ha gjort något påminde han om förra gången och sedan slutade. 2 månader senare ringde de med löneförhöjning löfte om att stryparen skulle byta skola. Han sa nej, hade fått nytt jobb med bättre ledning. Det ont om bra lärare och jag tycker synd om eleverna som tvingades gå med stryparen i samma klass. Nu har det gått många år sen stryparen men idioten bestämde sig att min polare var orsaken till allt gått fel i hans liv, så han skulle bränna ner huset. Den enda sak idioten lyckades bränna ner var buske , men man får hålla fast folk till polisen kommer , så han fick smaka grus .

  6. MsKuhmitza on

    Lärarna kan inte gör någonting om dom inte har föräldrarna med sig och föräldrar idag vill vara kompisar med sina barn istället för att uppfostra dem.

  7. Till er som jobbar som lärare; hur fan orkar ni? Jag hade inte pallat.

  8. RitalinInItaly on

    Lite kontext som verkar ha undgått många (alternativt att sweddit befolkas av folk med ovanligt korta stubiner):

    >Men i samband med dagens sista lektion blev det bråk i klassrummet, något som fick 47-åringen att agera.

    >Efter att han avstyrt en första diskussion om att få sitta i en fåtölj så valde ytterligare en elev att sätta sig där.

    >– Och då var jag så korkad att jag tog tag i honom och släpade honom längst fram i klassrummet, säger han till NWT.

    >Eleven i fråga försökte då lämna klassrummet, vilket Holm stoppade och sedermera ångrar.

    “Bråket” som Holm enligt OP tar till våld för att avbryta verkar alltså ha varit en verbal diskussion mellan Holm själv och en elev om att denne satt på fel plats. Många som verkar tro att det rör sig om ett fysiskt bråk mellan elever men jag hittar inget stöd för det i någon artikel om händelsen, och Holm tycker själv att han gick över gränsen enligt hans kommentarer

    EDIT: någon hänvisade till en artikeln från omni där det formuleras annorlunda, så lite oklart verkar det ändå vara. Är det någon som har tillgång till NWT där originalartikeln finns? (betalvägg)

  9. Borgarbrackig on

    Jag jobbade med vikarieförmedling på en mellan- och högstadieskola och enligt min erfarenhet är det stora problemet att vikarier inte vågar göra någonting.

    Fick ofta arga mejl från lärare vars klassrum blivit totalt förstörda efter en vikarielektion. Vikarierna kom även till mig efter sina lektioner för att berätta om alla påhopp och hemskheter de varit med om under dagen. Det var skitjobbigt för (precis som frågan lyder) **vad skulle jag be dem göra?**

    Ärligt talat tror jag vi behöver fler starka män i skolorna som kan lyfta ut bråkstakar med våld och som även kan bli positiva förebilder för unga killar. Vi skulle också behöva kvinnliga lärare med självrespekt som inte gullar med buset utan tar till alla till buds stående medel för att få ordning i klassrummet. De skulle kunna inspirera unga tjejer att sluta dejta guccikepsar utan plugga och respektera sig själva istället.

  10. Smart-Breath-1450 on

    Sverige börjar lära sig den Amerikanska vägen tyvärr. Stäm, polisanmäl och allt det där för minsta lilla.
    Föräldrar är veka som fan. Sjukt svårt för MÅNGA att inse att deras barn är långt ifrån guds bästa. Märkte det under hela uppväxten och nu som vuxen är det fan skrämmande.

  11. Belteshassar on

    Saxat från den ursprungliga artikeln i NWT så som efterlysts i flera kommentarer:

    > Sista lektionen för dagen blev det bråk om en fåtölj längst bak i klassrummet.

    > Tre elever ville sätta sig där istället för i skolbänken. Stefan Holm sa till dem och de gjorde som han sa.

    > Kort därefter satte sig en fjärde elev i fåtöljen:

    > – Och då var jag så korkad att jag tog tag i honom om överarmarna i höjd med armhålorna och släpade honom längst fram i klassrummet.

    > Det blev en diskussion som enligt Stefan Holm slutade med att eleven försökte springa ut från klassrummet.

    > – Då tog jag tag i eleven igen och drog tillbaka honom till hans plats. Jag inser själv att jag har gjort två stora fel, säger Stefan Holm.

  12. SnooGrapes5602 on

    ingen kommer vilja vara lärare i detta lallar land där idiot elever alltid får rätt, morsan blev arg XD, dra åt helvete din jävla curling lallare

  13. För ca 20 år sedan vid min skola var det någon lärare som drog iväg skolans stökigast elev vid armen ut ur rummet när eleven bråkade och kastade saker, jag var i samma rum då och minns att det var väldigt odramatiskt. Men läraren blev avstängd några veckor och mamman grät och skrek mot skolpersonalen. “MAN RÖR ALDRIG NÅGON ANNANS BARN!!” Minns att jag tyckte det var sjukt då och än idag tycker jag det var en rejäl överdrift.

    Kan inte tänka mig att det är bättre idag. Det blir ju en omöjligt situation när man ska lära ut samtidigt som det är kaos i klassrummet, man ska vara pedagogisk, agera barnvakt/förälder och se till att alla lär sig men en del barn skiter fullständigt vad läraren säger oavsett.

  14. Har själv jobbat som lärarvikarie och igenkänningsfaktorn är skyhög. Stefans första dag, han är van vid att vara coach som folk lyssnar på och han hade säkert förväntan att eleverna skulle ha nån slags respekt för hans meriter. Stackarn..

    Ett par gånger ledde jag ut elever med grepp i under armhålan men jag skulle nog aldrig få för mig att dra någon tillbaka in i klassrummet.

  15. farbelow90 on

    Lärare måste få en mera auktoritär ställning i skolorna, det ska vara okej att kunna kasta ut en unge som inte kan sköta sig , uppfostran ska ske i hemmet och inte i skolan , går inte det att fastställa är det socialen som får gå in

  16. elmacotaco on

    Skicka ut elever som stör eller inte medverkar i lektionen från klassrummet, sen likställ det med skolk från elevens sida.

  17. steamliner88 on

    Tyvärr skaffar skräpmänniskor barn som växer upp till skräpmänniskor om ingen ingriper. Har ingen direkt åsikt om vare sig Holm eller agerandet, men kan konstatera att denna killes föräldrar är skräp och förefaller uppfostra sin son till att följa denna stolta familjetradition.

Leave A Reply