Hier gab es kein Wirtschaftswunder, sie haben nur gelogen wie ein Wasserstrahl

https://444.hu/tldr/2024/05/10/nem-volt-itt-gazdasagi-csoda-csak-hazudtak-mint-a-vizfolyas

Von Emergency_Pay6081

15 Comments

  1. Emergency_Pay6081 on

    [Románia 2023-ra megelőzött egy főre eső GDP-](https://444.hu/2024/03/26/romania-lehagyta-horvatorszag-utolerte-magyarorszagot-az-eurostat-friss-gdp-adatai-szerint)ben, de még az EU-s gazdasági listák örökös utolsója, [Bulgária is beérte Magyarországot](https://nepszava.hu/3227418_fogyasztas-europai-unio-magyarorszag-utolso-hely) az egyik legfontosabb, életszínvonalat jellemző statisztikai kategóriában, a háztartások fogyasztásában. A néhány éve messze mögöttünk kullogó Horvátország is utolért, Lengyelország ellépett, Csehország már szinte reménytelen távolban. Itt tart 2024-re az oly sokat és oly büszkén (oly nagy arccal) emlegetett, Ausztriát kanyarban előzni próbáló, Nyugatot meghaladó, mindenkit móresre tanító matolcsysta-orbánista gazdasági csoda.

  2. Emergency_Pay6081 on

    Mondanám, hogy oszd meg a Fideszes apáddal vagy nagyanyáddal, de ugyse fogják érteni, csak behúzzák az X-et Orbánra, Te meg költözhetsz külföldre, hogy a gyerekednek legyen olyan oktatása, hogy ne egy magyar illegális akkumlátorhulladék tároló mellett kapjon szolgálati lakást a kínai gyártól ahol dolgozik.

  3. Prad__Bitt on

    A Fidesznek szerencséje volt tíz évig. A világgazdasági konjunktúra és az EU-s források bőségének hála még a lopások után is leesett néhány szem morzsa a mezei parasztnak, akik elhitték, hogy ez a jó kormányzás. Aztán amikor köhög a világgazdaság, és az EU-s források akadoznak már a szektásoknak is egyre világosabb, hogy az orbanizmus egy teljes zsákutca.

  4. arnyekbocs on

    Mondjuk én sose gondoltam (vagy éreztem) hogy itt gazdasági csoda lenne, de arra sem emlékszem hogy a Fidesz ezt állította volna. Nem csak egy ellenzéki narratíva volt ez csak a Fidesz népszerűségének magyarázatára?

    Edit mielőtt szétszednek a vérellenzékiek, de talán már késő: Nyilván a Fidesz se kampányolt sose azzal, hogy rossz lenne a gazdaság, de talán ezt a mítoszt az ellenzék erősebben építette. Nehéz pont a cikkre válaszolni, mert paywall mögött van, és csak találgatom mire is gondolt itt Uj Péter.

  5. TL;DR: Kolostormalac sikeres gazdaságpolitikáról szóló egyre kínosabb meséjéről szól a cikk.

  6. the-real-vuk on

    Ki hitte volna, hogy a kleptokracia nem okoz gazdasagi fellendulest.

  7. Brunzderby on

    *”Örkénynek hívják az író elvtársat? – Igen. – A gyógyszerész fia? – Igen. – A Csillag pa­tika tulajdonosáé? – Igen. – A méltóságos úré? – Igen. – Ja úgy. Akkor elárulom, író úr. Lófasz fog itt folyni, nem acél.”*

  8. Őszintén szóval nincsen semmi meglepő vagy újdonság a cikkben. Aki kicsit is nyitott szemmel járt évek óta láthatta, hogy ez a helyzet. Haladgattunk előre valamit a világgazdaság egyik legjobb tíz évében, amit – ahogy személyesen is tapasztaltam – a fideszesek mind Orbán géniuszának tulajdonítottak. Amikor leálltam valakivel vitatkozni ez volt az utolsó ász mikor nem maradt más érv, hogy legalább “épül szépül” az ország, milyen jól megy a gazdaság.

    Pedig hátszélben nem nagy kunszt előre haladni a vitorlással. Viszont kicsit kitekintve az országból évek óta látható volt mennyivel a régió alatt teljesítünk és maradunk le szépen minden mutatóban és szinte minden országgal szemben.

  9. Ill-Distribution9604 on

    Ha már fizetős cikket linkelsz, igazán becopyzhatnád a szöveget.

    Értem én, hogy “csak” ennyi meg annyi forint, de 100 féle különböző médiumra (magyarnak és külföldinek egyaránt) csak ennyi meg annyi az előfizetése… egy kisebb vagyon lenne az, ha minden ilyenre előfizetnék, csak ezért hogy néha elolvassak egy itt linkelt cikket…

  10. Hatalmas burokban élünk.

    Én és akik körülvesznek engem, akikkel beszélek, mind hasonlóan értékeljük a honi politikai, gazdasági helyzetet. Értjük a fő vonalakat, átlátjuk a rendszer működését. Nem vagyunk atomtudósok, ezek a mechanizmusok, összefüggések sokkal egyszerűbbek, mint egy egyetemi szintű tananyag, így azt gondolnám / hinném, hogy ezek a következtetések bárki számára befogadhatóak, átláthatóak, aki mondjuk nem a retardált szinten van szellemileg.

    Aztán mégsem így van. Igenis vannak százezrek, milliók, akik nem elég tájékozottak, nem eléggé nyitottak a világra, nem kutatják fel a megfelelő információforrásokat, nem olyan neveltetést kaptak, hogy rendesen utána gondoljanak a dolgoknak stb-stb.

    Vegyes érzések vannak bennem emiatt. Sírjak, hogy ennyi tudattalan birka alakítja az ország sorsát? Netán örüljek, hogy intelligenciában nyilvánvalóan a társadalom felső 5-10%-ába tartozom? 🙂

Leave A Reply