Hallo,

Wie ist es mit China?

Einerseits höre ich, wie es einen großen Boom dieses und jenes gibt, die Fabriken der Welt, große globale Initiativen (verstehen, um Einfluss zu gewinnen) usw. Auf der anderen Seite gibt es Kanäle wie natürlich stabil oder Dieses hier von dem man das Gefühl hat, dass es in ein paar Tagen Kannibalismus geben wird.

Waren Sie in der jüngeren Vergangenheit dort? Was passiert, wie passiert es usw.? Hat jemand direktere Informationen als aus zweiter Hand?

https://old.reddit.com/r/Slovakia/comments/1cfsr7x/ako_je_to_vlastne_s_cinou_osobne_skusenosti/

Von Mrochtor

12 Comments

  1. Ordinary_Capybara on

    Moj nazor je taky ze kazda krajina ktora nezvladne demokraciu a jej integrita musi byt udrzovana silou je domcek z kariet.

  2. NightLanderYoutube on

    Neviem ale radsej som sa ucil cinsky cez duolingo 1 rok. Mozno sa to raz zide.

  3. China Observer sledujem, kazde 1 video je o tom, jak Cina krachuje, ludia su bez penazi, jak sa ocakava dalsi krach, bankrot, zatvaranie firiem, odchod investorov a neviem co vsetko…a voala, Cina si stale ide den co den akoby sa nechumelilo

    Ale tie videa o fejk potravinach su zaujimave, manici fakt dokazu sfejkovat vsetko 😀

  4. marchewka_malinowska on

    Čína je hodne veľká, video z nejakého opusteného mesta z ktorého človek vyvodí že celá krajina sa rozpadá je ekvivalentom videa z náhodného amerického opusteného mesta a zhodnotením, že celý západ je dekadentný.

    Bol som tam pár rokov dozadu, niektoré miesta boli pekné, niektoré rozpadnuté, niektoré plné ľudí, niektoré prázdne. Jediná konštanta bol všadeprítomný smog.

  5. JustAPasingNerd on

    Do ciny som chodil posledne roky aspon 3x rocne, hlavne do velkych hubov dohadovat vyrobu. Neviem na co presne sa pytas. Pokial si hladis svojeho, nemas nejake politicke reci alebo sa netlacis kam by si nemal je to normalna relativne bezpecna krajina. Na vidieku som bol len 2krat s asi 30 navstev. Tam by som sa necudoval keby si niekde na zapade alebo severe nasiel nejakych kanibalov. Kanalizacia a elektrifikacia je vo vela odlahlich oblasti len sen. Posledne co mi hovoril znamy s ktorym som tam jednaval ze ekonomicka situacia najelpsia nie je, vysoka nezamestnanost mladych, stagnujuce platy a vlada ktora ma strach s toho co sa stane ak ludia nebudu bohatnut. Vela zapadnych firiem chce ist do lacnejsich krajin a niektore sa uz stahuju, co narusa vyrobne retazce a cinsky model kde kradnu zapadne intelektualne vlastnictvo a vyrabaju lacne nekvalitne kopie. Moj nazor, ktory je pravdepodobne dost bezcenny je ze cina nie je ziaden drak ktory predbehne EEA a US a bude absolutnou supervelmocou. Ale ani pravdepodobne neskrachuje, na to ma prilis vela penazi. Pravdepodobne skonci ako relativne chudobna vyspela ekonomika a ked ludia uvidia ze komunisti im uz ziaden dalsi blahobyt neprinesu a len kradnu a zatvraju tak budu zvrhnuty a nejaka forma demokracie bude nastolena. Pravdepodobne nasledovana rozpadom ciny na niekolko mensich statov alebo konfederacii.

  6. kocisfilip on

    Pozri si kanal serpentza na youtube. Ma dost zaujimave videjka podla mna

  7. K ekonomike Číny odporúčam videá od Atrioca na youtube. V skratke to tam noc dobre nevyzerá.

  8. ScrotumLeather on

    Ja mam pocit ze Serpentza, China Observer a podobne su zapadna odozva na cinsku propagandu. Pozeram ich videa, ale beriem to s rezervou. Rovnake kanaly existuju aj proti Rusku. A tiez existuju ruske a cinske kanaly, ktore rovnako presvedcivo ukazuju v akych hovnach sa vala USA. Takze osobne by som bral kanaly tohto typu ako entertainment, nie ako zdroj overenych info.

  9. Spolupracujem teraz s jednym Cinanom z Kantonu a co ma velmi prekvapuje, je jeho pracovitost a odbornost. Chlap robi od deviatej rano kludne do tretej v noci, potom 5-6 hodin spi a zas robi od deviatej rano do tretej v noci… Jeho znalosti su tiez obdivuhodne. Co som aj pocul od inych ludi, tak Cinania maju taku kulturu, ze ked nieco robis, rob to tak aby si v tom bol najlepsi na svete, lebo dalsi milion ludi caka na tvoje miesto. Na jednej strane to musi byt neuveritelny tlak, na druhej to zrejme prinasa vysledky. Co mi ale chlap rozpraval, tak zas miera korupcie, podfukov, amoralnosti a bezohladnosti voci inym je v Cine tak o tri levely vyssie ako u nas. Nejake pacta sunt servanda alebo miluje blizneho svojeho ako seba sameho, to je pre ich kulturu cudzie. A co mi Cinan rozpraval, ide to do (pre nas) absurdnosti aj v uplne beznych zivostnych situaciach…

  10. Stačí si na YouTube vyhľadať “tofu dreg” a zistíš,že tá krajina je v sračkách,toto je tiež celkom gól https://www.youtube.com/watch?v=Cvc7VymDa4c

    https://businessnews24.cz/cina-prestala-zverejnovat-data-o-nezamestnanosti-mladych-lidi-dosahovala-rekordne-vysokych-hodnot/

    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-cine-jsou-prazdne-byty-pro-vice-nez-miliardu-lidi-40444773 v Číne majú viac prázdnych bytov ako je celkový počet obyvateľov Číny a ľudia tam vo veľkomestách aj tak žijú doslova v klietkach,priemerná rozloha prázdnych bytov je 80m2

  11. Emergency-Present513 on

    Kolegynin manžel sa vrátil z tade dva dni dozadu, chodí tam na služobky. Prakticky je to komunisticky-kapitalistická krajina 🙂 Velkí biznismeni, ale práva ludí nulové… ked ti politbiro nariadi reguláciu populácie, tak máš pomaly povinne potraty 🙂 ak vláda nariadi zvýšenie populácie tak mladí musia trtkať ako zajace 🙂 proste všetko tam záleží od rozhodnutí socialistických papalašov hore, normálny človek má právo pracovať, zvelaďovať velku krajinu a držať hubu 🙂 To že ich ekonomika je momentálne v recesii je pravda, aj keď sa často správaju akoby to nebola pravda. Hrozí tam situácia, ktorú sme si my odbili na západe v 2008-2011. Ako by to dopadlo v Číne, kde sú platové rozdieli neskutočné, tak to si predstaviť neviem.
    Píšeš že továreň sveta…OK…Napríklad tu sa ludia sťažuju, že zarábaju 800 mesačne… predstav si že v Číne je normálne keď bez vdelania zarobí človek 150 – 300 mesačne… a musí z toho vyžiť… proste na vonok krásny socializmus… zvnutra prehnitá propaganda a na ludí sa zvysoka se*e. Kolegynin manžel bol uzatvárať obchody, hovoril že biznismani sú neskutočne nedôverčiví, sú velmi dobre platení ako na západe, ak si manažér v Číne, tak zarobíš vela. Naopak tí chudobnejší ludia na ulici, na tržnici sú vraj dosť prívetiví a napríklad pre Číňanky je biely muž atrakcia, nehanbia sa zastaviť ho, prihovoriť sa a odfotiť sa s ním čo je celkom milé.
    Podľa mňa všetko treba vnímať s rezervou, keby ideš takto hodnotiť veľmoci, USA, Rusko, Čínu, Indiu… proste všetko to má svoje plusy a zase aj mínusy…Každá velmoc je špecifická svojou politikou, svojím správaním, tým ako sa tam žije, svojou históriou… nikdy to nebude raj na zemi 🙂 navyše ty tam môžeš prísť a ohrňať nosom nad komunistami, nad kapitalistami, nad zbohatlíkmi, nad papalášmi, ale tí bežní ľudia su vlastne na to zvyknutí no , ako my tu na SR… ťažko povedať, či sa im to lubi alebo nie…keby sem na SR prišiel nejaky Dán alebo Švajčiar asi by si tiež klepal na čelo ako môžeme tolerovať takéto zaobchádzanie politikom 😀

  12. Bol som v Guangzhou, Shanghai a v Sichuan provincii (Chengdu). Velke mesta su hyper moderne, ciste a bezpecne. Na vidieku to je horsie a to o dost. Rozdiel napriklad medzi nasim vidiekom a ich v porovnani s velkym, resp. vacsim mestom je obrovsky. Ziadna elektrina, ziadna kanalazacia (splasky bezne na rozbitej ceste) a zial som videl aj podvyzivene deti… Maju ale premakanu infrastrukturu ciest, lacne narodne lety a vlakova siet je tiez dobra. Turistov si do velkej miery vazia. Treba si ale davat pozor na pomerne caste pokusy o scam. Hlavne ak ste solo a chlap. Mal som viacero pokusov ma nalakat do “cajovni” kde po “akoze” free caju nauctuju absurdnu sumu (rovno dolarov) a ste v pi**. Dalsi tip je za kazdu cenu sa vyhnut konfrontacii s domacim, resp. vseobecne nepustat sa do konfliktov. Policia da vzdy za pravdu domacemu aj ked vam jednu jebol ako prvy.

Leave A Reply