Weigerte sich, Lamm zu zerlegen – jetzt wird er aus dem medizinischen Programm in Lund versetzt

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/vagrade-dissekera-lamm-nu-portas-han-fran-lakarprogrammet-i-lund

Von MinApp55

23 Comments

  1. dieseltratt on

    Jag tycker inte synd om honom, men man måste ju respektera att hans övertygelse är så stark att han hellre hoppar av.

  2. snoozemumrikern on

    Får får får. Vägran av lammdissekering får studieavbrott

  3. thepublicsphere on

    Någon som vet vilken termin detta moment förekommer? Framkommer det inte i kursplanerna, eller hur kunde han missa att det här momentet ingick? I kursplanerna brukar det ju även framgå vilka eventuella anpassningar som är möjliga (vilka ofta förutsätter funktionsnedsättning eller sjukdom).

  4. thats_what_she_saidk on

    Vägrar dissikera djur men är ok med människor. Borde man inte kunna vara vegan och vara pragmatisk samtidigt? Är nog bra att grabben inte arbetar inom ett yrke där han hux flux får för sig att vägra behandling för att någonting råkar innehålla något från djur, vilket jag nu bara gissar kanske är rätt vanligt förekommande?

  5. Jag trodde att en psykologisk undersökning var en del i antagningen till läkarprogrammet. Det borde vara det i alla fall.

  6. Han får ju inte arbeta med sjukvård. Det finns en växande marknad av vegansk medicin men han måste räkna med att det kan finnas djurprodukter i medicinen han ska ge sina patienter.

    Religion och personlig övertygelse är irrelevant, det handlar om att du ska kunna göra ditt jobb utan hinder.

  7. too-oldforthis-shit on

    De pratade om det större problemet på radion häromdagen. Inte bara den här frågan. Det är många krav på individanpassning på grund av kön, religion, djurrätt mm. De vill ge alla samma utbildning. Vissa vill inte dissekera djur, andra inte lära sig om aborter eller preventivmedel, eller har problem med könsindelningen. Inte lätt att anpassa efter alla.

  8. Hoppas att han har mer framgång på någon av de andra läkarutbildningarna. Att det är en brist på donerade organ är en viktig faktor att ta hänsyn till – men även möjligheten att fler studenter skulle kunna hävda veganism just för att kunna få öva på mänskliga organ istället för lamm tidigt i i utbildningen. Jag tänker att Lunds aversion mot individuella anpassningar inte skall tolkas i ett vakuum.

  9. natasevres on

    Bra.

    Tanken på att ha honom som läkare är på allvar skrämmande. Är själv vegan men någonstans måste man lämna sina övertygelser åt sidan.

  10. StalkTheHype on

    Bra, klarar hen inte av att utbilda sig normalt så har dom inget att göra i sjukvården.

    Precis som barnmorskorna som inte ville göra alla delar av arbetet, bara att hitta annat jobb eller flytta till ett land med lägre standard på sina barnmorskor.

    Kan tumma på kvaliteten för att möta individens krav i många fall, men sjukvården är inte en av platserna det inte får ske.

  11. somethingbrite on

    This candidate would be unsuitable for medical training anyway as he clearly lacks the critical thinking skills to realise in advance that training to be a doctor is going to require studying what actual bodies look like inside…and that this will therefore require dissection.

  12. Han säger att han är emot onödigt lidande för djur. Tänk om det är nödvändigt då? Till exempel för att mumma ge läkare en bra utbildning så att de kan hjälpa människor i framtiden?

  13. Zedward424 on

    Bra att han blev nekad! Har läst att studenter mer frekvent försökt skippa väsentliga delar av läkarprogrammet efter personliga övertygelser. Bra att det inte bifalls!

  14. Intelligent_Will_941 on

    Det ska inte anpassa till alla. Om man kan inte ge sjukvård pga personliga skäl ska de inte jobba inom sjukvård helt enkelt.

    Vi vill inte vara som USA när folk hellre dör från missfall istället få hjälp pga såna ideer.

    Forskning går vidare med att använda gris att kunna ta deras organ till människors organtransplantation. Vi använder redan det som heart valve replacement och har gjort det i många år. Vi testar alla medicin på djur först.

    Det är synd, men det är hur det funkar. På ett medicinskt sätt har vi bestämt att människor är den viktigaste och vi gärna dödar hur många djur som helst istället för en enda människa. Om det inte funkar för dig ska du inte bli läkare.

  15. SLU har haft liknade problem på Vetrinärsprogrammet. Djurrättsaktivister som kommer in på programmet för att få mera cred, och sen kan de inte bli godkända på vissa moment för de vägrar utföra det. Typ avliva typ en katt och sedan dissekera den efteråt.

  16. RiiluTheLizardKing on

    “I sitt överklagande ger han flera förslag på hur han kan tillgodose sig de missade kunskaperna genom att medverka på fler obduktioner av mänskliga organ bland annat.” för att skära i en död människas kropp är ju mer normalt än att skära i ett dött lamm. Vad I helvete?

  17. Fancy_Particular7521 on

    Detta måste vara Sveriges minst pragmatiska kille, dissekera ett lamm EN gång. Sen kan du ägna resten av din läkargärning åt att förhindra djurförsök, nu ska han istället jobba natt på psykiatrin. Jag undrar hur många djur det kommer att rädda.

  18. Fan vad skönt att han hoppar av. Vi måste sluta dalta med vanföreställningar – vare sig det är detta eller religion. Pluggar man till läkare får man ta sig genom utbildningen och utföra sitt arbete med de metoder som finns och rekommenderas. Tycker nästan det är synd att han enligt artikeln kan bli färdig läkare på annan ort…

Leave A Reply